A szénhidrát egy olyan vegyület ami testünk energia ellátásáért felel. A mindennapi mozgás és létfenntartás során testünk (izmaink) szénhidrát raktárai kimerülnek, így azt folyton folyvást pótolgatunk kell, hogy frissek és energikusak maradjunk, illetve ha edzünk akkor izmaink regenerálódni tudjanak.
Legfőbb szénhidrát forrásaink: búza, zab, rizs, burgonya, kukorica, gabonapehely, müzlik, pékáruk, tészták, magvak, gyümölcsök, zöldségek, édességek, cukor. Alapvetően elmondhatjuk, hogy szükségünk van szénhidrátokra és nem érdemes őket a diéta alatt sem drasztikusan lecsökkenteni. Miért?
A probléma nem a tápanyaggal van, hisz a természet által alkotott rendszer tökéletes, így ha van hiba az mint mindig emberi. Az energia, -jelen esetben a szénhidrát- nem vész el csak átalakul. Amennyiben a szénhidrát bevitel meghaladja a kiürült izmok felvevőképességét, úgy a felesleg elraktározódik zsír formájában.