A tejsavó fehérje ára

TÁPLÁLKOZÁS, 2019. 05. 17.



A tejsavó fehérje-gyártás költségei magasak, de nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy izmot építhessünk. Minden bizonnyal tisztában vannak azzal, hogy a tejsavófehérje valahol a legelején van a minőségi izomépítéshez szükséges… A 
tejsavó fehérje az egyik legjobb fehérje, különösen akkor, hogy a gyors felszívódás is választási szempont - például ha az edzés körüli időszakban szeretnénk azt fogyasztani. A tájékozottabbaknak valószínűleg az sem újdonság, hogy a tejsavó fehérje ún. protein szubfrakciókból (alrészekből) áll össze.

A tejsavó fehérje-gyártás költségei magasak, de nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy izmot építhessünk. Minden bizonnyal tisztában vannak azzal, hogy a tejsavófehérje valahol a legelején van a minőségi izomépítéshez szükséges… A tejsavó fehérje az egyik legjobb fehérje, különösen akkor, hogy a gyors felszívódás is választási szempont - például ha az edzés körüli időszakban szeretnénk azt fogyasztani. A tájékozottabbaknak valószínűleg az sem újdonság, hogy a tejsavó fehérje ún. protein szubfrakciókból (alrészekből) áll össze.

A fehérje-alrészek közé tartoznak az immoglobulinok, a glikomakropeptidek, a bovin szérum albumin, a béta-laktoglobulin, az alfa-laktalbumin, valamint az olyan kisebb peptidek, mint a laktoperoxíidázok, a lizozim és a laktoferrin. Ezeket gyakran a fehérjekiegészítők címkéjén is feltüntetik. Minden egyes fehérje-alrésznek megvan a maga hasznos biológiai funkciója. Ez már nagyon régóta ismert, amit bizonyít egy másik olasz mondás 1777-ből: "Allevato con la scotta il dottore e in bancarotta." - "Ha mindenki tejsavón nőne fel, az orvosok csődbe jutnának"
Ez a jó hír! A rossz hír pedig az - ami az élelmiszeripari folyamatokban tájékozottaknak biztosan nem számít újdonságnak - hogy a minőségi tejsavó fehérje gyártás költségei magasak és emelkedőben vannak. Ahhoz hogy megértsük ennek a miértjét, érdemes áttekinteni, hogy is jut el a tejsavó fehérje a tejgazdaságokból a shakerekbe.

A tejsavó fehérje árát elsődlegesen meghatározó tényező magának a tejnek az ára. A tejsavó fehérjét teljes tejből vonják ki. Világszerte egyre nagyobb a kereslet a tej iránt, különösen az olyan nagy országokban, mint Kína vagy Oroszország, éppen ezért még az amerikai tejgazdaságok jó része is inkább ezekre a piacokra termel.
A bővülő kereslet felnyomja a tej árát. A tej egy része a sajtkészítő üzemekhez kerül "leválasztásra" a tej többi részéről. A tejet a sajtkészítőkhöz jellemzően tartálykocsikkal szállítják. Itt jön be a következő ártényező a képbe: az üzemanyagárak. Ha az üzemanyagárak emelkednek, a sajtgyártás és ezen keresztül a tejsavó fehérje gyártás költségei is nőnek. A magasabb költségek természetszerűleg a fogyasztói árban is megjelennek.

Miután a tej megérkezik a sajtkészítő üzembe, ott azt alaposan megvizsgálják és a minőségét megfelelőnek találják, hűtőtartályokba pumpálják. Ezután következik a pasztörizálás, amely egyfajta hőkezelés a veszélyes baktériumok elpusztítására. A tejet a pasztörizálás után visszahűtik és megkezdhető a sajtgyártási folyamat. A sajt fehérjetartalmát túlnyomórészt a kazein adja, ami a teljes tejfehérjének hozzávetőlegesen a 80%-át teszi ki. Egészen a közelmúltig a tejsavó további feldolgozását a tejfeldolgozó cégek nem tartották gazdaságosnak. Így ez a folyékony tejsavó, annak ismert hasznos tulajdonságai ellenére, gyakran kiöntésre került. Mára ez gyökeresen megváltozott. Már a komolyabb sajtgyártó cégek is felismerték a tejsavóban rejlő előnyöket és felvették tevékenységi körükbe a tejsavó feldolgozást. A tejből kivont tejsavó tehát tovább folytatja útját és elkezdődik az a szűrési folyamat, aminek a végterméke az a turmix, amit annyira szeretünk.

A tejsavó-permeátumnak, ami a sajtgyártás során kivonyásra kerül, csak 15%-a tejsavó fehérje. A többi lényegében tejcukor (laktóz) és zsír.
A cukor és a zsír eltávolításához a tejsavót szűrési folyamatok sorozatán kell átvezetni. Ezt hívják ultraszűrésnek. Ez a szűrési folyamat egészena 80%-os fehérjetartalom eléréséig tart és eredményképpen megkaphatjuk az ún. tejsavó fehérje koncentrátumot. A másik lehetőség a szűrési sorozat folytatása, amivel elérjük a tejsavó fehérje izolátumot, a proteinek "non plus ultra"-ját. A folyamat azonban, aminek során további cukor és zsír kerül eltávolításra és 90 vagy annál is magasabb fehérje szálzalékkal rendelkező terméket kapunk kézhez, költséges, mert a tejsavó fehérje izolátum előállítása mindenképpen mikroszűrést igényel és az ehhez használt membránok drágák és gyakran kell cserélni őket.
Egy másik eljárás az ion-cserélés, ami hasonlóan komplikált és költséges. Ezért drágább az izolátum a koncentrátumnál - és mint láthattuk, már a koncentrátum előállítása sem olcsó mulatság.

Akár koncentrátumról, akár izolátumról van szó, a gyártási folyamat utolsó lépése a porlasztásos szárítás. A folyékony fehérje egy folyadék-porlasztóba kerül, ahol cseppecskékre bomlik.

A cseppecskéket forró levegővel fújatják, ami eltávolítja a nedvességet és a fehérje porrá alakul. A legtöbb minőségi tejsavó fehérje instantizáláson is keresztül megy, ami jobb oldhatóságot eredményez. A tejsavó fehérje port ezután csomagolják és megy az étrendkiegészítő- illetve élelmiszeripari cégekhez.
Egyre több és több élelmiszerhez adnak tejsavófehérjét, így a nagy élelmiszeripari konglomerátumok válnak a legnagyobb tejsavó felvásárlókká. Sokkal nagyobb piaci erővel bírnak, mint bármelyik étrenkiegészítő gyártó cég. Keresletük a tejsavó fehérje iránt, szintén komoly árfelhajtó tényező.
Akik komolyan gondolják az izomépítést, úgy sem fognak lemondani kedvenc étrendkiegészítőjükről, ha azonban szűkös a költségevetés, jól jöhet minden ötlet, amivel csökkenthetjük az általunk kifizetett árat.

Mindig a lehető legnagyobb kiszerelésben vásároljunk!


Adagonként biztosan olcsóbban jövünk ki, még ha egy alkalommal több pénzt hagyunk is ott a boltban. Annak, ki szűkös keretből gazdálkodik, megfontolandó, hogy maradjon a koncentrátumnál és ne ruházzon be izolátumra. Mindenki kikalkulálhatja magának, hogy a plusz forintjaiért kap-e plusz fehérjét vagy sem, ha koncentrátumról átvált izolátumra. Azonban a koncentrátum több laktózt tartalmaz, tehát a tejcukorérzékenyeknek valószínűleg az izolátum a jobb választás, ugyanakkor a laktóz javítja számos ásvány és vitamin felszívódási képességét.

Hozzászólás

Webáruház értékelés

www.fittcenter.hu

5

Sok jó termeket egy helyen meg lehet találni . Nagyon szuper.

Kovácsné Aranka
Nagykáta

Még szabadságidőben is gondoskodnak a megfelelő, pontos kommunnikációról és kiszállításról.
Amiért tőlük vásároltam: Megbízható, gyors és po...

Számadó Eszter
Budapest XI.

Gyors, megbízható bolt! Amiért tőlük vásároltam:
Online vásárlás és fizetés, kedvező ár, csomagautomatába szállítás.

Pámmer Éva
Mór

Ami másoknál hiánycikk volt, itt néhány napos várakozás után kiszállításra került. Köszönöm! Amiért tőlük vásároltam:
Korrekt, ügyfélbarát, ...

Tóth Tihamér
Hajdúszoboszló

Korrekt, gyors kiszolgálás, kultúrált kommunikációval. Ár/érték tökéletes. Amiért tőlük vásároltam: Gyorsaság, figyelmesség.

Szilágyi István
Budapest XI.

Mindennel elégedettek voltunk, ügyfélszolgálat, értesítés, visszajelzésekkel kapcsolatban, rendelés módosítás kapcsán is minden rugalmasan ment!

Kincsesné Sebestyén Zsuzsanna
Komló

Régi vevő vagyok: Maximális korrektség, gyors és szakszerű bonyolítás, baráti árak. Jó szívvel ajánlani tudom

Kis Ferenc
Budapest

Országos hiánycikket rendeltem, az elsők közt szerezték be és küldték. Jó az ár-érték arány. Bőséges a választék, alapos a tájékoztatás.

Kerekes Ferenc Béla
Rábatöttös

Jók a termékek, gyors a szállítás és jók az árak.

Rosselet Ati
Budapest

Minden alkalommal teljesen meg vagyok elégedve az ügyintézéssel, termékekkel, árakkal.

Vitéz Lászlóné
ONGA

Visszatérő vásárló vagyok, maximálisan meg vagyok elégedve. Megbízható, gyors és korrekt bolt, szuper termékekkel.

Hegedüs Anikó
Budapest XXI.

Mindenkinek ajánlom, jó a termékek ár/érték aránya, gyors, probléma mentes az ügyintézés.

Vitéz Lászlóné
ONGA
Kosárba

KOSÁRBA HELYEZTED

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbáld újra.