MEGHOSSZABBÍTOTTUK 10%-OS BIOTECH USA AKCIÓNKAT! A KEDVEZMÉNY MINDEN BIOTECH TERMÉKRE ÉRVÉNYES A BTH10 KÓD ÉRVÉNYESÍTÉSÉVEL!
X

Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy használjunk az oldal működéséhez szükséges cookie-kat.

Hirdetési cookie-kat csak az Ön hozzájárulása után használunk. Ezek a cookie-k az Ön viselkedése alapján segíthetnek nekünk célzott reklámokat megjeleníteni közösségi oldalakon vagy más weboldalakon.

HozzájárulokNem járulok hozzáTovábbi információk

Miért fontos a D-vitamin fogyasztása?

Táplálkozás, 2021. 03. 26.

Miért érdemes tisztában lennünk szervezetünk D-vitamin szintjével? Ennek járunk most utána Nektek!

 

A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin hiány leggyakoribb télen és tavasszal, a nyáron és ősszel mérhető 50-60% körüli érték erre az időszakra 70-80%-ra emelkedik.

A D-vitamin legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik. A Kalcium a csontok alapvető építőanyaga, mely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin szükséges.

Milyen betegségeket okoz a D-vitamin hiány?

Tudnunk kell, hogy az alacsony D-vitamin szint (kisebb mint 15 ng/ml) szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a daganatos megbetegedésekét, szív-érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, agyvérzést, meddőséget, asthmát, időskori macula degenerációt. Jótékony hatású sclerosis multiplexben, gyulladásos reumatológiai és egyéb atutóimmun kórképekben. Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiánya. Akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a figyelem, koncentrálóképesség is mintegy 60%-kal hanyatlik a felmérések szerint.

Hogyan tudom a D-vitamin szintemet ellenőriztetni, ill. van-e ideális D-vitamin szint?

Szervezetünk D-vitamin háztartásának szintjéről könnyen felvilágosítást kaphatunk egy egyszerű vérvételt követően. A normális szintet és a szükséges D-vitamin adagolást azonban mindenképpen helyes ha kezelőorvosával megkonzultálja.

Igaz, hogy a D-vitaminnak betegség megelőző hatása is van?

A csontanyagcserében, s ezáltal az oszteoporózisban és a kórképpel együtt járó csonttörések megelőzésében vitathatatlan a jelentősége. Erősíti immunrendszerünket, így a legtöbb gyulladásos és autóimmun kórkép kialakulásában bizonyítottan védő szerepe van, valamennyi transzplantált szerv túlélését javítja. Az 1-es típusú diabetes kifejlődésében a D-vitamin hiány szerepe említésre méltó. A legfontosabb kardiovaszkuláris rizikófaktorok közül a vérnyomás és érelmeszesedés is összefügg a D-vitamin ellátottságunkkal.

Számos vizsgálat igazolta, hogy a D-vitamin gátolja a daganatos sejtek szaporodását, burjánzását, így tumor meg előzésben is kiemelkedő a szerepe, elsősorban vastagbélrák, emlő - és prosztatarák megelőzésében. Tudományos vizsgálatokkal igazoltan véd a H1N1 vírus ellen, napi 1.200 NE D3 vitamin kiegészítés hatására 42% -kal csökken a valószínűsége, hogy pl. egy iskolás gyermek influenzás lesz.

Melyek a D-vitamin tartalmú élelmiszerek?

Elsődlegesen az anyatej ill. állati eredetű tejtermékek tartalmazzák egyéb tejtermékek (kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt), de megtalálható a margarinban, halakban (hering, lazac, tőkehalmáj,) a kaviárban, tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a 100%-os narancslében és a csiperke gombában is.

Megfelelő táplálkozás és napozás elég, vagy szükséges pótolni a D-vitamint?

Előzetesben annyit meg kell jegyezni, hogy fontos elkülöníteni, a D-vitamin-kezelést a D-vitamin-pótlástól. A 30 ng/ ml-es normálérték eléréséig D-vitamin kezelésről, a normál tartományban lévő D-vitamin-érték fenntartásakor D-vitamin pótlásról van szó.

Bár jól ismert, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80%-a a napfény hatására a bőrben termelődik , és a D-vitamin igényünk 10-20%-a a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható, de a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin szint eléréséhez.

Még a megfelelően összeállított diétával is csak a szükséges mennyiség tizedét tudnánk bevinni, egy órányi napozással teljes testfelületen, faktoros krémek nélkül 10.000 NE D3 vitaminhoz jutunk, de ezt megoldani minden nap szinte lehetetlen. A D-vitamin adagolását és a javasolt készítmény típusát mindenképpen a kezelő orvosára kell bízni.

Túladagolható a D-vitamin?

A D3 vitamin túladagolástól való félelem teljesen alaptalan. Éveken keresztüli naponta több mint 10.000 NE D3 vitamin volna képes túladagolást okozni, de ez a dózisbevitel gyakorlatilag képtelenség. 

Cimkék:vitamiok, d-vitamin , d3 vitamin, betegség, megelőzés, betegség, gyógyítás, szénhidrát, energia, időzítés, edzés, gyorsfelszívódás, édességek, fehérkenyér, fehér tészta, fehér rizs, ételek, jobb minőségű színhidrátok, teljes kiőrlésű kenyerek és tészták, barna rizs, édes burgonya, zab, gyomor, konzisztencia, stressz, ételfogyasztás, éhség, felesleg, test, energia, étkezés, raktár, töltés, intenzív, séta, bevitel, mozgás, megoldás, naponta, cél, testalkat, felesleg, természet, rendszer, tökéletes, alapvető, cukor, zöldség, magvak, gyümölcsök, müzlik, pékáruk, tészták, gabonapehely, kukorica, burgonya, rizs, búza, forrás, vegyület, pótlás, friss, energikus, edzés, regeneráció

Hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.